Épületek energetika tanúsítványa és Hőkamerás vizsgálatok

Mi indokolja?

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az európai országok energiafogyasztásának 45–50%-a az
épületek létesítésére és üzemeltetésére fordítódik, vagyis az energiafelhasználás és a fenntartható fejlődés szempontjából ez a legkritikusabb és legfontosabb szektor. Ha egy hűtővásárlásnál fontos annak energiafogyasztása akkor házaink, lakásaink üzemeltetésénél sem lehet közömbös mennyit költünk energiafogyasztásukra.

Mit kínálunk?

A Techniq Kft. 2012-től épületenergetikai tanúsítvány kiadására is felkészült. A tanúsítvány kiállításához szükséges kötelező vizsgálaton túl építész kollégánk hőkamera segítségével tudja az épülettulajdonosoknak "megmutatni" azokat az épület energetikai szempontból gyenge pontokat, melyek szabad szemmel nem láthatók.

Például egy gyenge lábazati hőszigetelést:
 
Például egy rosszul beállított nyílászárót:
 
A hőképek segítségével olyan hiányosságok is feltárhatók, melyek esetenként kis korrekcióval is lényegesen javíthatják komfortérzetünket  (pl.: tömítések cseréje, vasalat beállítás).

Az energetikai tanúsítvány jogszabályi háttere?

A 2002/91/EK számú Épületenergetikai direktívának megfelelően hazánkban három rendelet jelent meg, amely az irányelv bevezetését teszi kötelezővé:
1. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet: Az épületek energetikai jellemzőinek
meghatározásáról
2. 176/2008 (VI.30.) Kormányrendelet: Az épületek energetikai tanúsításáról
3. 264/2008 (XI. 6.) Kormányrendelet: A hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról
Az előírások szerint 2012 január 1.-től az alábbi esetekben kötelező az energetikai tanúsítvány tulajdonosok általi elkészíttetése:
-   Új építésű épületek esetén a használatba vételi eljárás megindításáig,
Meglévő épületek esetén ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás esetén, illetve 1 évnél hosszabb bérbeadás esetén.
 

Kapcsolat:

Pétermann László
E-mail: petermannl@techniq.hu
Tel.: 72/242-409